روش تهیه انواع اسپرسو با اسپرسو ساز و موکاپات

در این مقاله می‌خواهیم روش تهیه انواع اسپرسو را به طور کامل توضیح بدهیم.

  • اسپرسو معمولی Espresso
  • ریسترتو Ristretto
  • لانگو Lungo
  • ماکیاتو Macchiato
  • کُن پانا Con Panna
  • رومانو Romano
  • دوپیو Doppio

نکات ضروری برای یک اسپرسوی عالی

برای این که دابل اسپرسو شما طعم فوق‌العاده‌ای داشته باشد بهتر است آن را قبل از تهیه اسپرسو قهوه را خود آسیاب کنید. آسیاب کردن قهوه باعث می‌شود تا عطر و طعم قهوه با گذشت زمان و به تدریج از بین برود. در صورت تمایل برای تجربه حداکثر طعم و عطر قهوه توصیه می‌شود حتماً دانه‌های قهوه را قبل از تهیه دابل اسپرسو آسیاب کنید. برای تهیه قهوه دابل اسپرسو همواره توصیه می‌شود از آب شیر استفاده نکنید. آب مورد استفاده برای تهیه دابل اسپرسو نباید املاح داشته باشد.

همچنین باید از تمیز کردن دستگاه اسپرسوساز اطمینان حاصل نمایید. سپس کار خود را با استفاده از این دستگاه آغاز نمایید. با رعایت تمامی نکات معرفی شده می‌توانید قهوه دابل اسپرسو بهتری را تهیه کنید.

روش تهیه اسپرسو معمولی (کلاسیک) Espresso

برای آماده سازی و سرو قهوه اسپرسو دو روش وجود دارد. یک روش استفاده از موکاپات و دیگری استفاده از دستگاه اسپرسوساز خانگی و یا صنعتی است.

هر یک از این روش‌ها ویژگی‌های خاص خودش را دارد. آماده‌سازی اسپرسو با موکاپات روشی ارزان و راحت است. اما قهوه حاصل از آن کرم دار نیست ندارد. در مقابل قهوه اسپرسو حاصل از دستگاه اسپرسو ساز دارای بافتی کرمی است. در واقع با استفاده از دستگاه اسپرسوساز شما می‌توانید قهوه‌ای باکیفیت قهوه‌ی کافی‌شاپ سرو کنید. البته باید بدانید برای این کار نیاز به یک هزینه اولیه جهت خرید دستگاه خواهد بود.

طرز تهیه اسپرسو با موکاپات

معمولاً موکاپات‌ها از یک کاپ تا شش کاپ عرضه می‌شوند. در واقع، تعداد کاپ یک موکاپات نشان دهنده تعداد شات اسپرسو حاصل از آن موکاپات است.

  1. در اینجا ما یک موکاپات دو کاپه را در نظر می‌گیریم. در ابتدا موکاپات را باز کرده و در قسمت پایینی آن مقداری آب بریزید. دقت کنید که مقدار آب نباید از سوپاپ بالاتر باشد.
  2. سپس در سبد قهوه که در بالای موکاپات است به اندازه دو قاشق غذاخوری پودر قهوه بریزید و سطح آن را صاف کنید.
  3. حال موکاپات را بسته و روی شعله ملایم گاز قرار دهید. بعد از چند دقیقه صدایی از آن به گوش می‌رسد. این صدا نشان دهنده جمع شدن قهوه اسپرسو حاصل در بالای موکاپات است.
روش تهیه انواع اسپرسو - اسپرسو کلاسیک، تک شات، سینگل

روش تهیه انواع اسپرسو – اسپرسو کلاسیک، تک شات، سینگل

طرز تهیه اسپرسو با دستگاه اسپرسوساز

  • دستگاه اسپرسوساز را روشن کنید.
  • دکمه شروع به کار دستگاه را بزنید تا آب داغ با فشار مسیر عبور قهوه و پرتافیلتر را شستشو دهید.
  • پرتافیلتر را باز کنید، آن را خشک کنید. مطمئن شوید که بسکت به خوبی در جای خود قرار بگیرد.
  • به ازای هر شات اسپرسو، ۷ تا ۱۰ گرم قهوه‌ی پودر شده داخل بسکت بریزید و آن را تَمپ کنید.
  • فنجان را زیر نازل قهوه قرار دهید و حداکثر 20 ثانیه (و حداقل ۱۰ ثانیه) بعد از اولین قطره‌ی اسپرسو ، فنجان را بردارید.
  • توجه کنید که بعد از بیست ثانیه، چیزی که تحویل می­‌گیرید عصاره‌ی قهوه‌ی سوخته است نه اسپرسو!

طرز تهیه اسپرسو با دستگاه اسپرسوساز روشی حرفه‌ای است. قهوه اسپرسو حاصل از این روش طعم و بوی قوی و بافتی کرمی دارد. برای این کار شما باید در ابتدا با قسمت‌های دستگاه اسپرسو ساز آشنا شوید. یک دستگاه اسپرسوساز شامل مخزن آب، کف‌ساز و سبد قوه یا پرتافیلتر است.

البته در کنار این دستگاه یک وسیله‌ای به نام تمپر هم وجود دارد. به کمک این وسیله می‌توان مقدار قهوه مورد استفاده را اندازه گرفت. همچنین می‌توانید با قسمت تخت تمپر قهوه ریخته شده در پرتافیلتر را فشرده کنید. در واقع، این وسیله هم حکم پیمانه اندازه‌گیری قهوه را دارد و هم برای کوبیدن و فشردن قهوه کاربرد دارد. برای درست کردن یک شات یا فنجان اسپرسو، یک پیمانه قهوه لازم است.

روش تهیه ریستریتو Ristretto

روش تهیه ریستریتو Ristretto - روش تهیه انواع اسپرسو

روش تهیه ریستریتو Ristretto – روش تهیه انواع اسپرسو

  • آب را به مخزن آب دستگاه اضافه، سپس دستگاه را روشن کنید.
  • پودر قهوه را به سبد پرتافیلتر بریزید و آن را فشرده کنید.
  • پرتافیلتر را به هدگروپ دستگاه متصل کرده، سپس فنجان را زیر نازل قهوه دستگاه قرار دهید.
  • به محض روشن شدن چراغ سبز، کلید عصاره‌گیری را فشار دهید تا اسپرسو ساز شروع به عصاره‌گیری کند.
مدت زمان عصاره‌گیری ریسترتو ۱۵ الی ۱۷ ثانیه است. دقت کنید که عبور از این بازه نوشیدنی را از ریسترتو به اسپرسو تبدیل می‌کند. تنها تفاوت مراحل تهیه این دو نوشیدنی فقط همین است.
حجم یک فنجان ریسترتو ۱۵ میلی لیتر و یک فنجان اسپرسو دو برابر آن است. مقدار پودر قهوه استفاده‌شده در تهیه هر دو نوشیدنی یکسان است (۷ گرم). میزان کافئین موجود در ریسترتو معادل ۶۳ میلی گرم است.

روش تهیه اسپرسو لانگو Lungo

برای تهیه اسپرسو لانگو دقیقا مثل تهیه اسپرسو عمل می‌کنید. ابتدا باید دانه‌های قهوه را آسیاب کنید. سپس پودر قهوه را داخل پرتافیلتر دستگاه اسپرسو قرار و آن را تمپ کنید. مطمئن شوید که قهوه درون پرتافیلتر کاملا مسطح باشد. مهمترین نکته‌ای که باید رعایت کنید در هنگام عصاره‌گیری است. اگر اسپرسوساز شما به صورت اتوماتیک فرایند را انجام می‌دهد با استفاده از تنظیمات دستی و فشردن و نگه داشتن دکمه یا اهرم آن اقدام به درست کردن قهوه کنید. این کار را تا زمانی نزدیک به یک دقیقه انجام دهید تا میزان 100 الی 150 میلی‌لیتر آب از پودر قهوه عبور و قهوه اسپرسو لانگو شما آماده شود.

لانگو شما آماده‌ست که می‌توانید برای مزه‌دار کردن آن، کرم قهوه هم به آن اضافه کنید.

دستور تهیه لانگو، Lungo - روش تهیه انواع اسپرسو

دستور تهیه لانگو، Lungo – روش تهیه انواع اسپرسو

روش تهیه ماکیاتو Macchiato

ماکیاتو را در منوی نوشیدنی‌های قهوه با شیر دسته‌بندی می‌کنند. در کنار قهوه‌های لاته، کاپوچینو، کورتادو و … برای قهوه نوش‌ها این قهوه یادآور طعمی بین اسپرسو و کاپوچینو است. این نوشیدنی از اسپرسو سبک‌تر و از کاپوچینو سنگین‌تر است. ما‌کیاتو از ریشه ایتالیایی می‌آید که آن را به معنی خال خال یا نشاندار به کار می‌برند و برای اولین بار در منوی کافه‌های ایتالیا معرفی شد. این قهوه دوست داشتنی رو می‌تونین به راحتی در خانه و محل کار آماده کنید و از نوشیدنش لذت ببرید.

طرز تهیه اسپرسو ماکیاتو

  • برای تهیه اسپرسو ماکیاتو یک فنجون (یا یک شات) اسپرسو رو با موکاپات یا دستگاه اسپرسو گرفته و کف فنجان می‌ریزیم.
  • شیر رو با نازل بخار دستگاه اسپرسو یا فرنچ پرس فوم‌گیری می‌کنیم.
  • روی اسپرسو ۱ تا ۲ قاشق چای‌خوری شیر فوم گرفته شده ریخته و یک لکه (مقدار کم) فوم شیر روی نوشیدنی اضافه می‌کنیم.
روش تهیه انواع اسپرسو با اسپرسو ساز و موکاپات - طرز تهیه ماکیاتو

روش تهیه انواع اسپرسو با اسپرسو ساز و موکاپات – طرز تهیه ماکیاتو

طرز تهیه لاته ماکیاتو

لاته ما‌کیاتو (latte Macchiato) ترکیب اسپرسو، فوم شیر و شیر است. یعنی دقیقا همان ترکیب اسپرسو ما‌کیاتو اما لاته ما‌کیاتو مقدار شیر بیش‌تری دارد به همین دلیل طعم آن نسبت به اسپرسو ما‌کیاتو ملایم‌تر است.

برای تهیه لاته ما‌کیاتو اسپرسو را گرفته و کف فنجان سرو می‌ریزیم و تقریبا به اندازه سه‌چهارم حجم اسپرسو، شیر فوم گرفته شده به آن اضافه و در نهایت روی نوشیدنی یک لکه فوم شیر قرار میدهیم. برای آن که لاته ماکیاتو سه لایه بشود اول شیر، بعد کف و در نهایت اسپرسو را بریزید.

طرز تهیه کن‌پانا Con Panna

یک شات اسپرسو را از دستگاه اسپرسوساز یا موکاپات بگیرید و در فنجان بریزید. خامه زده شده را به اندازه‌ای که مایل‌اید روی اسپرسو بریزید و به گونه ای آن را تزیین کنید. همچنین می‌توانید از خامه صبحانه هم برای این کار استفاده کنید. طرز تهیه قهوه با خامه صبحانه هم به همین شکلی هست که توضیح داده شد. اسپرسو کن پانا شما آماده شده است.

برای تزیین اسپرسو کان پانا یا خامه قهوه می‌توانید پودر شکلات یا پودر قهوه بر روی خامه‌تان بریزید. کافه کن پانا را در فنجان های کوچک و گاهی شیشه ای سرو میکنند.

روش تهیه انواع اسپرسو با اسپرسو ساز و موکاپات - طرز تهیه کن پانا

روش تهیه انواع اسپرسو با اسپرسو ساز و موکاپات – طرز تهیه کن پانا

قهوه رومانو چیست؟ طرز تهیه قهوه اسپرسو Romano

  • قهوه رومانو چیست؟

قهوه رومانو، اسپرسویی است که با لیمو سرو می‌شود. این نوشیدنی پیشینه ایتالیایی دارد. با توجه به شرایط جنگ جهانی دوم و مشکلات اقتصادی برای دسترسی به قهوه درجه یک و مصرف قهوه فوری، اسپرسو رومانو به وجود آمد. در آن دوره برای از بین بردن طعم بد قهوه‌های درجه چندم با اضافه کردن افزودنی‌هایی مثل لیمو سعی در بهبود اسپرسوی خود داشتند.

  • روش درست کردن اسپرسو رومانو

قهوه اسپرسو رومانو از ترکیب اسپرسو با یک برش لیمو تهیه می شود. این نوشیدنی یکی از ساده‌ترین روش‌های تهیه را داراست. برای درست کردن آن ابتدا یک شات قهوه اسپرسو از طریق دستگاه اسپرسوساز یا موکاپات آماده کنید. سپس به آن یک برش لیمو و یک قاشق چای خوری شکر اضافه کنید. می توانید به جای برش لیمو روی فنجان قهوه از پودر لیمو و یا چند قطره آب لیمو نیز استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: تاریخچه و طرز تهیه انواع نوشیدنی قهوه

دقت کنید در این نوشیدنی طعم غالب باید قهوه باشد و اگر آب لیمو یا پودر آن را اضافه می کنید به میزان آن دقت کنید. به همین راحتی این نوشیدنی آماده می شود.

روش تهیه انواع اسپرسو با اسپرسو ساز و موکاپات - طرز تهیه کن پانا

روش تهیه انواع اسپرسو با اسپرسو ساز و موکاپات – طرز تهیه رومانو

روش درست کردن اسپرسو دوپیو Doppio

اسپرسو دوپیو چیست؟

اسپرسو دوپیو در واقع همان دبل اسپرسو است که در زبان ایتالیایی آن را دوپیو یا Doh-pee-oh می‌گویند. در این بخش شما را با طرز تهیه این نوشیدنی آشنا می‌کنیم و همانطور که حدس می‌زنید روند کار بسیار ساده است.

روش تهیه اسپرسو دوپیو یا دبل اسپرسو با دستگاه اسپرسو ساز

برای تهیه قهوه اسپرسو ساده به حدود 7 تا 10 گرم قهوه نیاز خواهید داشت تا در نهایت به یک شات قهوه اسپرسو که معادل 25 تا 30 میلی‌لیتر قهوه دست یابید. اما برای تهیه قهوه دابل اسپرسو این میزان باید دو برابر شود. یعنی برای تهیه قهوه دابل اسپرسو به مقدار 16 تا 20 گرم قهوه نیاز خواهید داشت. این میزان قهوه را به مخزن موکاپات اضافه نمایید تا به ۵۰ تا ۶۰ میلی‌لیتر یعنی معادل دو شات قهوه اسپرسو دست یابید.

مواد لازم:
  • دستگاه اسپرسوساز
  • پرتافیلتر دبل
  • 16 الی 20 گرم دانه قهوه
  • آسیاب قهوه
مراحل تهیه:
  1. دانه‌های قهوه را دقیقاً با همان اندازه‌ای خرد کنید که برای اسپرسو آسیاب می‌کنید.
  2. پرتافیلتر با بسکت دبل را پر کرده و آن را در اسپرسوساز قرار دهید.
  3. ترازو را زیر فنجان خود قرار دهید و عصاره گیری را شروع کنید.
  4. هنگامی که حجم قهوه به 2 اونس رسید عصاره گیری را متوقف کنید. این کار باید حدود 25 ثانیه طول بکشد.
روش تهیه انواع اسپرسو با اسپرسو ساز و موکاپات - روش درست کردن دوپیو، دبل شات

روش تهیه انواع اسپرسو با اسپرسو ساز و موکاپات – روش درست کردن دوپیو، دبل شات

طرز درست کردن اسپرسو دوپیو یا دابل با موکاپات

در صورت استفاده از موکاپات برای تهیه قهوه دابل اسپرسو نیاز به انجام کار خاصی نخواهید داشت. طبق معمول می‌توانید قهوه موردنظر خود را تهیه کنید. اما زمان تقسیم قهوه باید به میزان دو شات قهوه در فنجان ریخته شود. در صورتی که موکاپات شما ۴ نفره باشد باید به جای ۴ فنجان قهوه در دو فنجان ریخته شود.

دستورالعمل تهیه قهوه رد آی Red Eye

قهوه ردآی از ترکیب قهوه دم شده قطره‌ای با یک یا دو شات اسپرسو تشکیل شده است که در نتیجه یک قهوه بسیار قوی با کافئین بسیار بالا به شما تحویل می‌دهد. در فرهنگ آمریکایی اصطلاح رد آی برابر با بیدار ماندن برای مدت طولانی بود. این نوشیدنی در آمریکا و در اوایل دهه 90 میلادی به عنوان منوی مخفی استارباکس معرفی و به اسم قهوه با یک شات یا شات در تاریکی شناخته می‌شد.

مواد و تجهیزات لازم برای اسپرسو ردآی

  • یک فنجان قهوه دریپ کافی
  • یک فنجان اسپرسو دبل

برای تهیه قهوه رد آی مراحل زیر را انجام بدهید

  • یک فنجان دریپ کافی را با استفاده از یکی از ابزارهای پوراور، فرنچ پرس یا آیروپرس دم‌آوری کنید.
  • همزمان که قهوه در حال دم‌آوری است، یک شات اسپرسو را با استفاده از دستگاه اسپرسوساز، موکاپات تهیه کنید.
  • زمانی که دریپ کافی آماده شد آن را در یک لیوان بلند سرو کنید.
  • یک شات اسپرسو را به قهوه اضافه کنید.
  • اگر دوست داشتید، برای شیرین کردن این قهوه به آن شیر یا خامه اضافه کنید.

1 دیدگاه در “روش تهیه انواع اسپرسو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *